Παύλος Κουστέρης

Νίκησε ο Προμηθέας, δεν έχασε η ΑΕΚ. Νίκησε το Περιστέρι, δεν έχασε ο Παναθηναϊκός

Αυτό που επιζητούμε τόσα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ, έστω και μέσα σε μια… ψευδαίσθηση, φαίνεται να είναι όλο και πιο κοντά, ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα μένει στο… παρασκήνιο.

Για πολλά χρόνια και ειδικότερα μέχρι ο Ολυμπιακός να διαλέξει να γυρίσει την πλάτη στο ελληνικό μπάσκετ, επιζητώντας έναν τρόπο να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει όπως αυτός πίστευε το δίκιο του, οι δύο «αιώνιοι» χρησιμοποιούσαν τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος ως προπόνηση εν όψει των υποχρεώσεών τους στην Euroleague.

Και να οι 30άρες και να οι 40άρες κόντρα σε ομάδες που βρίσκονταν στο δεύτερο γκρουπ κατάταξης βάσει της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Και να οι προσπάθειες από το συνάφι μας να βρει ενδιαφέροντα στοιχεία από αναμετρήσεις, που στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικές από τα προπονητικά τους διπλά.

Πώς στα αλήθεια να διαφημίσεις ένα τέτοιο προϊόν, που μια ολόκληρη σεζόν διεξαγόταν για να δεις ένα ζευγάρι που το γνώριζες πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), που τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι χορηγημένα κατά παραγγελία, που στο τέλος μπορεί να μην υποβιβάζεται και κανείς; Με πολύ μεγάλη δυσκολία, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση είναι αυτή που κάθε χρόνο δίνει τη λύση, πλην των εξαιρέσεων των μεγάλων brand name, που με τον… αυτόματο πιλότο μπορούν να βρουν συμβόλαια, ακόμα κι αν κάνουν προπονήσεις.

Έπειτα από αρκετούς μήνες απραξίας, η σεζόν 2020/21 «ξημέρωσε» για το ελληνικό μπάσκετ με τη νέα διοργάνωση του Super Cup, που -για να λέμε και μια καλή κουβέντα- ήταν μία σοφή ιδέα ειδικότερα από τη στιγμή που οι παίκτες πρέπει να «ξεσκουριάσουν», οι ομάδες πρέπει να συμβιώσουν με τις συνθήκες του κορωνοϊού όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα και για το κοινό, που ξέχασαν τι σημαίνει μπάσκετ στα μέρη μας εδώ και έξι μήνες.

Τι προέκυψε ως συμπέρασμα; Ότι πλέον υπάρχει μια περίπτωση να δούμε ένα κανονικό πρωτάθλημα. Προφανώς ο Παναθηναϊκός παραμένει το μεγάλο φαβορί, προφανώς η ΑΕΚ θα είναι το ισχυρό αουτσάιντερ, ωστόσο, Προμηθέας και Περιστέρι απέδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο, που θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και κυρίως τις καλές ομάδες της λίγκας, σε μια περίοδο που αναζητούνται με το… όπλο «τρελοί» που θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Εκτός, πια, κι αν πιστεύει κανείς ότι ο Λιόλιος στον Προμηθέα ή οι Κότσης, Πολέμης θα καταφέρουν να αποσβέσουν την επένδυσή τους. Σε καμία περίπτωση…

Θα είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το ελληνικό πρωτάθλημα να θυμίσει κάτι από παλιά, όταν πήγαινε ο εκάστοτε «μεγάλος» σε Ιβανώφειο, Αλεξάνδρειο, Περιστέρι κι άλλες έδρες και δεν ήξερε αν θα τα βγάλει πέρα και μάλιστα, τη στιγμή που ΠΑΟΚ και Άρης παλεύουν με τα δικά τους «φαντάσματα» εδώ και πολλά χρόνια.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η Basket League δεν πρόκειται ούτε να πλησιάσει για παράδειγμα τη Liga Endesa. Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό μπάσκετ φαίνεται να γίνεται πιο ανταγωνιστικό μέσα σε μία είδους «ψευδαίσθησης», καθώς ο Παναθηναϊκός άφησε στην άκρη τον οκταψήφιο αριθμό στο μπάτζετ του, ζώντας σε μία πιο εξορθολογισμένη πραγματικότητα του «όσα βγάζουμε, τόσα βάζουμε», ενώ και ο Ολυμπιακός για ακόμα μία σεζόν θα απέχει από την πρώτη κατηγορία. Σαφώς θα ήταν πολύ καλύτερο να εμφανιστεί μία κάνουλα με χρήματα για όλους, ωστόσο επειδή αυτό δεν γίνεται να συμβεί, είναι καλό για το μάτι των ουδέτερων, ότι η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Το ακόμα πιο αισιόδοξο που προέκυψε από τα ματς του Super Cup; Ο Προμηθέας νίκησε καθαρά και στα ίσια την ΑΕΚ, που βρίσκεται σε ρυθμό προετοιμασίας για τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου.

Το Περιστέρι νίκησε καθαρά και στα ίσια τον Παναθηναϊκό (που η απόσταση είναι σαφώς μεγαλύτερη από το Προμηθέας-ΑΕΚ), που θα ήθελε όσο τίποτα άλλο την κατάκτηση του τίτλου για να αρχίζει με μία ψυχολογική «ντόπα» αυτήν την ιδιαίτερη σεζόν, άρα απορρίπτεται η λογική ενός αδιάφορου αγώνα.

Αυτό είναι το μήνυμα που αξίζει να περάσει προς το κοινό, ότι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει την ωραία εποχή των 90es, με τον αστερίσκο σχετικά με την παρουσία του Ολυμπιακού να παραμένει.

Υπάρχει ανάγκη για αυτή του είδους τη… διαφήμιση, αφού μόνο το μπάσκετ θα βγει ωφελημένο από αυτή την κατάσταση. Άλλωστε, στην προκειμένη περίπτωση, και ο Προμηθέας και το Περιστέρι αξίζουν αυτή την τουλάχιστον 24ωρη προβολή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x